Doen

Wat te doen als je niet weet wat te doen…

Als deze tijd met het Coronavirus ons iets laat zien, dan is het wel dat veel mensen in de afgelopen jaren een beetje losgeweekt zijn van zichzelf en hun huis en haard. Nu een groot deel van Nederland meer thuis is dan anders ‘moeten’ we massaal verbouwen, opruimen, schoonmaken en onze tijd zo nuttig mogelijk besteden. Straks zijn er weer meer dingen om te ondernemen en hebben we gelukkig minder tijd voor onszelf. Dan kunnen we weer zeggen dat het leven zó ontzettend druk is en dat we toe zijn aan vakantie. Het lijkt op sabotage. Alles om maar niet te ontspannen, continu op de vlucht voor onszelf en onze gedachten. 

Maar wat nou als de buren minder bouwoverlast wel fijn zouden vinden of nog erger, als je klaar bent met verbouwen, opruimen en schoonmaken?!

Dan vind je hieronder wat voorbeelden van activiteiten om jezelf mee bezig te houden en misschien wel te ontspannen:

Bewegen

Rhoonse Grienden

Sinds vorig jaar beweeg ik iedere dag, heel bewust, ten minste een half uur. Soms lukt dat door op de fiets naar mijn werk te gaan, maar meestal moet ik daar gewoon even wat tijd voor vrij maken. Zelf vind ik het prettig om een rondje door het park te lopen, maar als het hard regent en de wind is te krachtig voor mijn parapluutje dan ga ik een half uurtje op de hometrainer. In het weekend ga ik graag een uurtje rolschaatsen samen met mijn mannetjesmens. Als je van bewegen een gewoonte maakt dan wordt het vanzelf fijn.

Zowel binnen als buiten zijn er genoeg dingen om te doen. Buiten kun je bijvoorbeeld:

wandelen, fietsen, rolschaatsen/skeeleren (graag eerst leren remmen, de SEH en jouw medeweggebruikers zijn je alvast dankbaar), hardlopen of bootcampachtige activiteiten ondernemen. Binnen kunnen Google en YouTube je beste vrienden zijn. Er zijn voldoende video’s te vinden op het gebied van Yoga en Tai-Chi, maar ook hele groepslessen en de populaire Walk-at-Home workouts zijn erop te bekijken. Als je bent uitgekeken dan kun je altijd zelf nog oefeningen bedenken en doen voor buik, billen, benen en armen.

Lezen

Lezen is een beetje een all-time favourite. Er zijn boeken, comics, kranten en tijdschriften in alle soorten en maten. Mocht de drang om te lezen je overvallen en je hebt even niets naar je gading, struin dan het internet eens af naar gedichten, korte verhalen of blogs (zoals deze). Er zit altijd wel iets voor je tussen.

Kijken en luisteren

Deze spreekt wel een beetje voor zich toch? Series, films en podcasts op alle mogelijke manieren.

Handwerken

Dingen maken, creëren en knutselen, heerlijk, net als op de basisschool. Het kan voor jezelf of voor de ander, zowel met als zonder doel. Er is zoveel om te doen.

Zelf geef ik er de voorkeur aan om af en toe te borduren. Ik doe het niet zo vaak en daarom ben ik met één middelgroot project al snel een paar jaar bezig. Zo nu en dan heb ik gewoon zo’n periode dat ik het heerlijk vind om avonden achtereen te gaan zitten met mijn werkje.

Naast borduren kun je ook andere dingen doen. Zo kun je haken, breien, diamondpainten, kaarten maken, schilderen (op nummer), maar bijvoorbeeld ook gewoon kleuren. Vind je het stom om iets te maken zonder doel? Hang het aan je koelkast of stuur het aan iemand toe en bedenk dan dat het op zijn minst een glimlach op zal leveren.

Gamen

Het ligt het je of niet. Misschien vind je het leuk om te puzzelen, met fysieke stukjes, woorden of cijfers. Het kan ook zijn dat je neigt naar games op de computer of gameconsole. Hierin is veel variatie en er zijn tal van websites die je kunnen voorzien van informatie en reviews over wat hip en leuk is.

Mocht je graag eens iets samen doen, dan kun je eens kijken naar bord- of kaartspellen. Ik kan je in ieder geval Machiavelli en Carcassonne aanraden als spellen die makkelijk te leren zijn en niet heel veel tijd kosten om te spelen. Daarnaast zijn er voor Carcassone veel uitbreidingen die de moeite waard zijn.

Koken & Bakken

Eten moeten we allemaal, iedere dag. Om de tijd mee door te komen kun je eens iets nieuws proberen. Het hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten, het hoeft niet te lukken en je hoeft er ook geen dikke billen van te krijgen als je die niet wilt.

Het internet staat vol met lekkere recepten, ook voor de beginnende keukenkoninklijkheid.

Probeer eens een verspakket van de supermarkt, een simpele soep, een ovenschotel of een cake uit een pakje. Is het lekker, maar heb je teveel? Vries het in of deel het uit. De meeste producten (zonder zuivel) zijn heel goed in te vriezen.

Let op

Bovenstaande ideeën hoeven niet veel geld te kosten. Veel mensen besluiten zo nu en dan hun kasten of berging eens op te ruimen en een en ander te verkopen op websites zoals Marktplaats en Bol.com.

Jezelf vervelen is ook vrij gezond, maar het hoeft natuurlijk niet.

Succes!

Liefs,

Sharon

3 Reacties

  • Yvonne

    Hoi Sharon, leuk de tips om je niet te vervelen. Genoeg dingen te doen en zoveel mogelijkheden dat je jezelf zeker niet hóeft te vervelen.
    Wat mijn valkuil is, is dat ik mij er vaak niet toe kan aanzetten iéts te gaan doen dus blijf ik zitten om iets “nuttigs” te gaan doen of te verzinnen. Groetjes Yvonne

  • Lonneke

    Ik heb in deze rare tijd juist geleerd dat dingen helemaal geen geld hoeven kosten! Heerlijk! Alles in het spaarpotje voor volgend jaar zomer aangezien onze plan dit jaar niet door kan gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *