Bewustzijn

Verwondering

Dagen gaan snel en momenten vliegen voorbij voordat je er erg in hebt. Indruk wordt in veel gevallen alleen nog gemaakt door grootse, bombastische uitingen of door onverwachte positiviteit.

Ik zeg het regelmatig en misschien ook wel te vaak, vergeet niet te genieten.

Voor sommige mensen is genieten voorbehouden aan speciale momenten. Zij zijn van mening dat het woord te pas en te onpas gebruikt wordt. Toch is het niet meer dan: genot hebben of plezier beleven. Ik lees daar geen restricties in.

Hoeveel herinneringen heb je van kleine dingen? Hoe vaak zie je details in het grote geheel? En het hoeft niet in het zogenaamde ‘hier en nu’, want wat is er mis met (dag)dromen?

Mijn beste genieten, is genieten door de kracht van verwondering. De wereld bekijken als door de ogen van een kind. Waarnemen, maar nog niet oordelen. Bedenken hoe of wat en bewonderen. Het heeft me door moeilijke momenten heen gesleept, want hierdoor was er in donkere tijden altijd wel een beetje licht.

De kracht van verwondering is een, voor mij, bijzonder iets. Het maakt kleine dingen, waar je zelden bewust van bent, aanwezig. Als je het woordenboek erop naslaat, kom je al snel op termen als: (uiting van) verbazing, bevreemding, verrassing, opzien etc. Ergens is het dat ook wel, vooral die verbazing, bevreemding alsof je alles voor de eerste keer ziet. Maar voor mij is het meer. Het is een groots, verrukt gevoel, het haalt de focus uit mijn tenen om maar zo dicht mogelijk bij hetgeen te zijn dat zorgt voor dit gevoel. Het roept emotie op en laat mijn hart sneller kloppen. Ik wil het hebben en ik wil er een deel van zijn. (Dit geldt overigens niet voor het soort verwondering dat optreedt als mensen heel mindful door de supermarkt lopen en zich totaal niet bewust lijken te zijn van hun omgeving.)

Het soort verwondering waar ik het over heb, kan opgeroepen worden door allerlei soorten sensaties. Denk aan de intensiteit van de kleur van een bloem, het geluid van geritsel in het gras, de geur van vers gebakken brood of het vocht op je huid op een benauwde, warme dag.

De kunst van het verwonderen zit hem voor een groot deel in bewust zijn en bewonderen. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar volgens mij klinkt in deze maatschappij al snel iets zweverig zodra het gaat over ‘rustig naar iets kijken’ ongeacht of het naar jezelf of je omgeving is.

Neem een moment voor jezelf. Ga zitten en kijk rond alsof je voor de eerste keer op deze plaats bent. Kijk naar wat je ziet: welke voorwerpen, welke kleuren etc. Hoe intens is het licht?

Kijk nu naar het geheel. Welke geluiden hoor je? Hoe klinken ze? Adem even diep in door je neus en wordt je bewust van alle geuren die er zijn. Hoe is de temperatuur? Is het warm, koud, tocht het? Al dit soort dingen (en meer) zijn samen de omgeving waarin je je nu bevindt. Gefeliciteerd, je bent je nu bewust van je omgeving en het moment. Waarom ook meteen van het moment? Doe hetzelfde nu nog een keer en je antwoorden zullen al anders zijn. Alles verandert continu en ook dat is iets om je bewust van te zijn.

Zit je nog? Dan gaan we door.

Let op, je hebt nog geen oordelen hè. Je ziet, je ruikt, je voelt dingen en dat is het… Het is geen mooie bloem met een vieze vlieg, het is een bloem met een vlieg.

Je zit jezelf dus bewust te zijn van je omgeving. Is er iets dat je aandacht trekt, je nieuwsgierigheid wekt of wat dan ook? Focus jezelf daar dan op. Is het iets op afstand? Kijk dan of je er dichterbij kunt komen. Het makkelijkst om het eens mee uit te proberen, is met iets dat je kan zien. Probeer te bedenken wat het maakt dat dit ‘iets’ je aandacht heeft getrokken. Wat neem je waar? Wat is dit ‘iets’ in het grote geheel? Roept het vragen bij je op? Zo ja, welke? Geen vraag is te gek. Ervaar de sensaties van je focus. Laat nu je gevoel erbij los. Wat roept het op en wat doet het met je? Neem het moment bewust in je op en probeer ervan te genieten. Iets dat waarschijnlijk heel normaal was, heeft nu toch een speciaal moment gecreëerd door de aandacht die je eraan gegeven hebt en de sensatie en het gevoel dat je eraan gekoppeld hebt.

Ik hoop dat ik je met het bovenstaande iets heb kunnen geven dat je altijd met je mee kan nemen en waar je in licht en duisternis van kan genieten.

Liefs,

Sharon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *