Doen

Activiteiten voor dertigers

Ik vroeg me af:,, Wat zijn nou echt activiteiten voor dertigers?” Wat doen dertigers zoal in hun vrije tijd? Wat zijn de dingen die ik niet mag missen?

Bij dat soort vragen houd ik echt van Google, want als ik mezelf iets afvraag dan heeft iemand anders er vaak zijn licht al over laten schijnen.

Wat vooral opvalt is dat mannen zich afvragen waar ze nu nog een partner gaan ontmoeten en dat dertigers erg zoekende zijn. Dit laatste blijkt niet alleen uit het aantal coaches dat zich richt op dertigers, maar vooral uit het feit dat ‘de kerk’ wat betreft activiteiten ook inspeelt op dertigers rondom het ontmoeten van nieuwe mensen, zingeving en verdieping.

Ook heel leuk om te lezen zijn de tips van veertigers aan dertigers. Natuurlijk zitten er veel open deuren tussen met betrekking tot zelfacceptatie en het naleven van passies, maar ook het belang van een groot sociaal netwerk wordt ergens aangestipt (Dit zou bijvoorbeeld erg handig en veel waard zijn als je kinderen, werk en een sociaal leven hebt. Mensen, even serieus…)

Museumschip ‘De Halve Maen’

Hoe dan ook, naast een berg met reclame voor (groeps)activiteiten voor volwassenen, vond ik geen lijst met dertigersdingen. Meer dan wat ik zelf leuk vind om te doen in mijn vrije tijd en de ideeën die ik heb van dingen die ik nog een keer wil doen, kan ik jullie dus helaas niet geven. Mocht je nou aan de hand van mijn lijst zeggen:,, Sharon, dit moet je echt eens doen!” Laat het me dan weten in de reacties onder mijn blog. Ik ben heel benieuwd!

Dertiger zijn is niet suf. De dingen die je onderneemt zijn misschien minder ruig dan toen je nog twintig was, maar je kunt jezelf nog prima vermaken. Je leven ziet er nu ook anders uit. Je werkt waarschijnlijk meer, hebt een sociaal netwerk, misschien heb je een partner of zelfs een gezin. Het leven is drukker, met meer verplichtingen en relaties om te onderhouden. Als je iets met iemand wilt afspreken is dat lastiger, want iedereen heeft zijn eigen agenda. Toch is het onderhouden van die vriendschappen belangrijk. Omgaan met vrienden is gezellig, ontspannend, haalt je uit je dagelijkse beslommeringen en geeft je de mogelijkheid om eens dingen vanuit een ander perspectief te zien.

Zelf ben ik echt een thuismuis. Op de bank, alleen, met zijn tweetjes of met vrienden, vind ik heerlijk. Drankje erbij, Hare Koninklijke Harigheid op schoot, een hapje op tafel en het is voor mij al een feestje. Ik hou van het knusse en huiselijke. Je hoort wel eens dat vrienden voor elkaar koken, dat is waarschijnlijk fantastisch als je goed kan koken en daar ook handig in bent, maar zelf vind ik het niet gezellig om in de keuken te staan als er visite is en ik ben absoluut geen keukenkoningin. Liever bereid ik wat vlees en groente voor en draai de bakplaat aan. Het resulteert vaak in een gezellig, avondvullend programma en zorgt ervoor dat je de rest van de week nog kan nagenieten van het heerlijk avondje door de vettige geur in huis.

Naast lekker eten mag ik ook graag een filmpje kijken of een spelletje doen. Een kaart- of een bordspel, ik ben er vaak wel voor te paaien. Het leuke van (kleine) kaartspellen is dat je ze ook makkelijk mee kan nemen, want hoewel thuis zijn erg fijn is, geeft het mij niet altijd het gevoel dat ik leef. Juist de vrijheid om uit te gaan, zorgt ervoor dat ik even alles los kan laten. Een spelletje in de kroeg, lunchen en bijkletsen, een drankje op het terras of lekker uit eten, geven mij een ontspannen gevoel. Op een andere plaatsen komen er vaak weer andere praatjes met herinneringen, anekdotes of een hoop onzin.

Rode panda in Diergaarde Blijdorp

Wat ik zelf merk nu ik in de dertig ben en een vollere agenda heb, is dat ik buitenactiviteiten ook steeds meer ga waarderen. Dat had ik een aantal jaren geleden niet gedacht. Fietsen, wandelen, rolschaatsen, kajakken, you name it. Het is heel ontspannend en dat voel je meteen. Je komt op mooie plaatsen, ziet dingen die je anders niet zou zien en je bent in beweging. Het leent zich er prima voor om te combineren met een picknick. Jawel, zelfs in een kajak kun je heel relaxed eten en drinken. Wat me ook erg leuk lijkt is ‘suppen’, maar aangezien ik op dit moment een golfarm heb lijkt toeren in een (fluister)boot mij verstandiger. Wat voor mij ook niet verstandig is op het moment, maar wel leuk, zijn glowgolf/midgetgolf en bowlen. Van die activiteiten waar je jezelf misschien te hip voor voelde toen je twintig was, maar nu je dertig bent kan het weer. Mocht je nu denken ‘dat doe ik wel als ik veertig ben’, ga dan eens ouderwets een potje poolen. Zelfs als je er kneiterslecht in bent, kan het super leuk zijn. Nog meer activiteiten die ik nog nooit gedaan heb, maar me erg leuk lijken: een escaperoom of zo’n moordspel in de stad. Een soort real life Cluedo. Waarschijnlijk zit ik de rest van mijn leven vast in die kamer en viert de misdadiger zijn vrijheid, maar het gaat om de fun.

En als we het dan over fun hebben, denk dan bijvoorbeeld ook eens aan: rollerdisco, bandjes in de kroeg of op het stadsstrand, concerten, thema-avonden, disco voor 30+ en danscursussen. Voetjes van de vloer en hoppa. Voordeel van deze feestjes is dat ze vaak beginnen voor het eigenlijk bedtijd is dus dat je niet tot diep in de nacht hoeft te wachten tot je los kan gaan. Mag natuurlijk wel, maar hoeft niet.

En tot slot hebben we natuurlijk de dagjes uit. Wie kent ze niet? Zelf kan ik eindeloos ronddolen door de diergaarde, mezelf verliezen in de sprookjes van de Efteling, achtbanen onderkotsen in weet ik veel wat voor park en zweverig ronddansen op festivals. Een dagje zonnebaden op het strand, slenteren over de boulevard, uitzweten in de sauna of een stad bezoeken waar ik nooit eerder ben geweest. Doe eens gek en ga eens kijken in een kasteel, schrijf je in voor een rondleiding in een brouwerij/mederij, ga naar de kinderboerderij of kijk naar wat er op een bepaald moment in jouw stad te doen is.

Heb plezier, ongeacht hoe oud je bent. Doe eens gek, doe iets spontaans, kijk om je heen en vergeet vooral niet te genieten.

Liefs,

Sharon

P.S. De meeste genoemde activiteiten zijn natuurlijk niet leeftijdsgebonden. Het zijn gewoon tips voor activiteiten die je zou kunnen doen, als je dertiger bent…

Eén reactie

  • Yvonne van Rixoort

    Hey hey, leuk stukje weer en ja er is genoeg te doen en te beleven en eigenlijk ben je nooit té oud voor iets waar je écht zin in hebt. Zie mij, volgend jaar naar met mn 62e naar Castle Fest(en misschien schrijf ik het ook nog verkeerd ook) met mn dochter en ja, ik ga helemaal verkleed en lig daar nu al helemaal dubbel om en mijn man en jongste zoon zijn blij dat ze niet meegaan en dus niet bij mij horen die dag??. Veel plezier met de dingen die je doet en gaat doen en vooral GENIET!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *