Doen

Valkenburg

Het afscheid van onze kleine pluizige vriendin, was ook meteen de eerste dag van onze vakantie. Even de tijd, lucht en ruimte om verdrietig te zijn en te wennen aan de ontwrichte balans in het huis. Omdat thuis, de hele dag, in een hoekje gaan zitten kniezen nog nooit iemand verder geholpen heeft, vierden we ook vakantie. Een keertje lunchen, rondje wandelen, even naar het tuincentrum, rondje milieustraat, dat soort dingen. We moesten de dagen doorkomen tot we Hare Koninklijke Harigheid bij het crematorium op konden halen en het tijd was om de koffer in te pakken voor onze minivakantie.

Kasteelruïne Valkenburg

Goed voorbereid en de wandelschoenen eindelijk ontdaan van zand uit de Samariakloof, was het donderdag dan eindelijk zover. Op naar het land van vlaai en zangerig sprekende mensen. Met mijn rugzak volgeladen alsof we op schoolreis gingen, reden we naar onze eerste tussenstop, kasteel Hoensbroek. (Nouja, eigenlijk stopten we al eerder voor een kop koffie, een zak winegums en een reep Tony’s Chocolonely, maar dat is niet belangrijk.)

Kasteel Hoensbroek is een eeuwenoud kasteel met een geschiedenis vanaf de 14 eeuw. Het ligt niet ver van verschillende toeristische plaatsen zoals Maastricht en Valkenburg aan de Geul en is zeker een bezoekje waard als je een beetje liefhebber bent van geschiedenis en/of kastelen. Het is leuk aangekleed en ook voor kinderen is er van alles te doen. Is je partner helemaal wild van kastelen, maar observeer jij liever je medemens? Ook hiervoor zijn speciale plaatsen aangewezen, deze plaatsen zijn gemarkeerd met ‘bordjes’: niet aanraken. Pak een stoel, succes gegarandeerd.

Vanaf het kasteel was het nog maar een kort stukje rijden naar Valkenburg. Als je door het Limburgse landschap zoeft, waan je jezelf echt in een ander land. Glooiende heuvels, kleine straatjes, dorpjes, veel oude huizen en verschillende bouwstijlen.

Valkenburg en haar omgeving hebben veel te bieden, van prachtige wandeltochten tot toffe en interessante rondleidingen en een bruisende horeca. Laten we ook alsjeblieft hopen dat daar in de horeca niemand een virusje rondhoest, want dan heeft heel Nederland een probleem. Toeristen van heinde en verre verzamelen zich opeengepakt op de terrassen in de twee horeca-hoofdstraten die Valkenburg zich rijk is. Bij de meeste horecagelegenheden vul je braaf een soort gezondheids-contact-papiertje in, maar zelfs dat voelt ‘voor de sier’. Ik sprak een medewerker van een restaurant die geloofde dat het coronavirus een fabeltje was en schrok toen ik haar vertelde dat ik mensen ken die het virus hebben gehad en nu, maanden later, nog aan het herstellen zijn. Ja, wat zullen we er eens van zeggen… Gelukkig is het niet overal zo, net buiten de horecastraten zijn wat kleine pleintjes waar de terrassen wat groter zijn en ook de lokale bevolking van Valkenburg zich lijkt te verzamelen.

Gemeentegrot Valkenburg

En terwijl je misschien denkt ‘Oh, Oh, corona’, wat kan ik nu gaan doen aan activiteiten? Nou, eigenlijk alles. Rondleidingen zijn super goed georganiseerd en het aantal bezoekers per rondleiding is beperkt. Dat is natuurlijk vervelend voor de musea, maar super fijn voor jou! Niet hutje mutje in elkaars nek hijgen, minder geroezemoes, verstaan wat de gids zegt en zelfs kunnen zien waar hij het over heeft. Alles valt en staat met de gids en de groep waarmee je bent. Zo hadden we een fantastische rondleiding in de Steenkolenmijn, het Museum Romeinse Katakomben en de Gemeentegrot en was de rondleiding door de Fluweelengrot gewoon om te janken. Gelukkig was het zijn vrijwillige bijbaantje, zullen we maar zeggen.

Als je klaar bent met de rondleidingen dan ben je er nog niet, nee, nee… Dan kun je nog de heuvel op, via het wandelpad of met de kabelbaan (ik adviseer het laatste, vertrouw me) naar de Wilhelminatoren om te midgetgolfen, van de toren te tokkelen of te rodelen. Dat rodelen, ik vond het fantastisch. Het is zeker de moeite om dat een keer te doen als je er toch bent. Twee korte rondjes door een baan vliegen in een soort van eenpersoons bobslee. Is het eng? Nee, echt niet. Voel je even een klein kindje met de wind door je haren. Je kan het.

Rabarbervlaai bij Tivoli

Lunchen onderaan de Wilhelminatoren kan ook, ik zou het je niet echt aanraden, maar je wordt er niet ziek van.

Als we het dan toch hebben over eten, drinken en aanraders in Valkenburg, dan heb ik er nog wel een paar voor je. Ik heb helaas ook een afrader, maar daar gaan we gewoon snel overheen.

Ik begin met de lunch, want in dat opzicht ben ik gewoon een klein kind. Als ik een pannenkoekenhuis zie, begin ik spontaan te stuiteren. Zo was er ook in Valkenburg één dat mijn aandacht trok. Het ‘Pannenkoekenparadijs’ onderaan de Cauberg. Ze hebben bizar veel verschillende soorten pannenkoeken, heerlijke poffertjes en lekkere milkshakes. Ik had een pannenkoek half zoet en half hartig. Goed belegd en niet overdreven bombastisch.

Op het gebied van lunch hoeft het van mij niet ‘haute cuisine’, als het maar lekker is. Mijn tweede aanrader op het gebied van lunch is dan ook een hotdog bij Pistache Streetfood Bar, een gezellig aangekleed horecatentje aan de Grotestraat Centrum. Ze hebben er ook cocktails, daar wil ik later nog een keer voor terug.

Op het gebied van een lekker diner heb ik twee fantastische restaurants om aan te bevelen, als je van buitenlands eten houdt dan. De prijs-kwaliteitsverhouding is bij beide gelegenheden perfect, de bediening is goed en je voelt je echt een welkome gast.

Het eerste dat ik ga noemen is Mexicaans restaurant ‘El Castillo’. Ik weet niet of je Casa Bonita kent van South Park, maar daar doet het mij aan denken. Het is groot opgezet, leuk aangekleed en bezorgd je gewoon een vrolijk gevoel. Het buffet schijnt zeker de moeite waard te zijn, maar wij kozen voor de Fajitas con Pollo. Om je vingers bij af te likken. Mocht je nog ruimte hebben voor een toetje, dan kan ik je de ‘La Bamba’ milkshake zeer warm aanbevelen.

Het andere restaurant dat ik je kan aanraden is Grieks Restaurant ‘Thessaloniki’. Je wordt hier warm welkom geheten met een klein drankje vooraf en ze serveren de beste Kleftiko die ik tot nu toe gegeten heb. Ook de Domadakia als voorgerecht waren heerlijk.

Mocht je dus eens iets anders willen dan steak, bovenstaande restaurants kunnen mij in ieder geval zeker terug verwachten.

Mocht je in de Grotestraat Centrum voorbij een restaurant genaamd ‘Latinos’ lopen en je hebt behoefte aan een heerlijk, eerlijk diner, loop dan nog maar even door. De bediening komt onervaren en horkerig over, tussen prijs en kwaliteit zit een discrepantie zo groot als de Grand Canyon en het concept lijkt zo te zijn dat je zo snel mogelijk moet bestellen en oprotten.

En door….

Van al dat eten krijg je dorst, misschien wel in bier…. Lekkere biertjes en een gezellige ambiance vind je bij de ‘Grendelpoort’, naast de Zythotheek. Bierliefhebbers, eat your heart out.

Inmiddels vliegen de kilo’s je om de oren als je een paar dagen eet en drinkt in Valkenburg. Wat je dan kan doen is: de paden op, de lanen in! De omgeving van Valkenburg is verschrikkelijk mooi. Zelf hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn gaan wandelen. Via de website www.visitzuidlimburg.nl kwamen we op twee routes die zeker de moeite waard zijn: de ‘Romeinse ronde van Valkenburg’ (goed te lopen en leidt langs het kleine chaletje Tivoli, waar ze epische zelf gebakken vlaai serveren) en de ‘Kastelen in het Geuldal’ die aanzienlijk pittiger, maar ook mooier is. Die laatste zou ik overigens achterstevoren lopen zodat je eindigt bij de Wilhelminatoren. Levensreddende tip: Loop je met de RouteYou app, neem een powerbank mee voor je mobiele telefoon.

Nou, dat waren me de Limburgse dagen wel…. Het is een hele informatieve blogpost geworden, misschien niet per se wat jullie van mij gewend zijn, maar wellicht ooit handig is als je naar het land van de zingende bokken wil gaan.

Haje!

Sharon

Eén reactie

  • Yvonne van Rixoort

    Nou een pittige korte vakantie zó te lezen en je hebt weer heerlijk gegeten en gesnoept.?? Het water liep me in de mond dus dat scheelt hier weer een glas limo.
    Veel gezien en gehoord weer en zo combineer je weer de vakantie met je leergierigheid en ja kastelen, jurken enz ook écht jou ding. Nu weer tot de orde van de dag.
    Liefs ikke ???

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *