Bewustzijn

Focus

Aandacht maakt alles mooier. Geef je een plant water, licht en af en toe een nieuw bedje om in te staan, dan wordt hij sterker en blijft hij mooi. Nu heb ik niet zulke groene vingers en ben ik meer van de levende wezentjes, katten in het bijzonder. Hiervoor geldt ongeveer hetzelfde: geef ze liefde, aandacht, eten en drinken en ze ontwikkelen zichzelf tot ware knuffelige huistijgers.

Als ik net zoveel aandacht zou besteden aan mezelf als aan bijna alles dat ik doe, dan zou ik de meeste doelen die ik mezelf ooit had gesteld wel behaald hebben. Als ik net zoveel zelfdiscipline en verantwoordelijkheidsgevoel naar mezelf zou hebben, dan zou ik hier en daar andere keuzes maken. Maar met het schuldgevoel dat ik soms heb als ik iets voor mezelf doe en de aandachtsspanne van een overleden goudvis, kom ik niet zo ver. En ik moet toegeven dat ik het heel soms wel lekker makkelijk vind zo, maar meestal snuffel ik rond op zoek naar uitdaging. Die uitdaging heb ik nodig om mijn focus te houden op wat ik graag wil, want in mijn leven maak ik mij zo vaak druk om allerlei dingen die óók belangrijk zijn, dat ik mijzelf de extra moeite niet waard vind. Het helpt mij dan om mezelf uit te dagen en dat visueel te maken. Meestal maak ik dan een tracker die ik aan de koelkast hang en waarbij ik dan iedere dag kruisjes mag zetten als ik braaf geweest ben.

Zo heb ik van 01-01-2020 tot en met 30-06-2020 niet gerookt, geen alcohol gedronken en iedere dag ten minste een half uur bewogen. Ik dacht niet dat ik het niet zou kunnen, maar ik wilde wel graag aan mezelf bewijzen dat ik het kon. En het lukte. Zo wilde ik ook alle dagen mijn voeding bijhouden, 4 sollicitaties doen in de maand en liefst ook iedere maand twee boeken lezen. Die eerste lukte vaak, maar niet altijd en de laatste twee zorgden voor een gevoel van moeten en werkten daarom averechts. Ik dacht in korte tijd wel heel veel op de rit te gaan krijgen en ook het uitvoeren van hobby’s als doel te stellen.

Ik kwam erachter dat twee dingen voor mij niet werken: roekeloos in de rondte solliciteren en van iets leuks een verplichting maken.

Op dit moment heb ik maar 1 tracker hangen aan de koelkast, het is een uitdaging waarbij je 28 dagen je voeding bijhoudt en zorgt dat je rond een bepaalde hoeveelheid ‘punten’ zit. Het is niet moeilijk, maar vraagt focus. Ik wil graag een gezonder, fitter lichaam, met minder overtollig gewicht. Ik weet dat als ik fitter ben, ik mezelf ook zekerder voel. Ik durf mezelf meer te laten zien en kan me kleden voor de baan die ik wil, in plaats van voor de baan die ik heb. Ik ben trots op mezelf en kan daardoor mijn positieve eigenschappen en kunnen beter benoemen. Doordat ik achter mezelf kan staan, gun ik mezelf ook meer ontspanning en ga ik meer dingen doen die ik leuk vind. Ik verleg mijn grenzen en klauter door mijn opwaartse spiraal. Soms glij ik een stukje terug, dat geeft niet, want mijn basis wordt gezonder en steeds beter begrijp ik hoe belangrijk het is om ook van jezelf te houden als je niet helemaal tevreden bent.

Hou behouden jullie focus?

Liefs,

Sharon

5 Reacties

  • Rosalyn

    Ik heb vaak moeite met concentreren (behalve als het om katten gaat ;), dus het is een herkenbaar verhaal. Meestal kijk ik naar het doel dat ik voor ogen heb, en ook al ben je niet zo gemotiveerd, als je het eenmaal af hebt, geeft het wel een heel voldaan gevoel!

  • John

    Voor mij is dat vaak een doel stellen. Bijvoorbeeld, volgend jaar vakantie wil ik 8 kg kwijt. Heb ik een doel, kan ik focussen. Of een sportief doel, een grotere fietsronden. Inschrijven voor een ronde wat ik nu absoluut niet zou halen, en er dan naar werken om het wel te halen. Wel met voldoende tijd om te trainen natuurlijk. Nu inschrijven voor een ronde over een maand is gedoemd te mislukken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *