Leven

Sloddervos

Ik was zo teleurgesteld. Een hele film lang had ik hoop dat Woezel en Pip mijn verloren sleutelbossen, sieraden, sokken en andere zoekgeraakte spullen zouden terugvinden tijdens hun queeste. Niets was minder waar. Jarenlang had mijn omgeving mij ervan geprobeerd te overtuigen dat ik zelf de oorzaak was van verdwenen truitjes, boeken en noem het maar op, maar sinds het begin van de film had ik hoop… De sloddervos had ze gestolen en in zijn steelzak gestopt.

Sloddervos uit ‘Woezel en Pip: Op zoek naar de Sloddervos!’ (2016)

Beste verhaal ooit. De moraal van het verhaal was dat je zelf verantwoordelijk bent voor het passen op je spullen en dat het laten slingeren van persoonlijke eigendommen niet echt maatschappelijk geaccepteerd is. Oh ja, en de sloddervos bestaat niet, hashtag teleurstelling.

Vroegâh, was ik altijd alles kwijt. De sloddervos bestond wel degelijk, het was mijn alter ego. Ik legde ergens iets neer en de sloddervos zorgde ervoor dat er nog heel veel bovenop kwam te liggen dat daar eigenlijk ook niet thuishoorde.
‘Sleutels? Oh, die! Ja, geen idee waar ze zijn. Heeft iemand mijn sok gezien, huiswerk gevonden, shit, waar is mijn portemonnee?’
Dank de goden dat de mobiele telefoon op het ergste punt nog niet bestond. Maar altijd die paniek als het weer eens aankwam op het laatste moment. Met Sinterklaas kreeg ik een sleutelhanger die ging piepen als je floot en met Kerst een die zou piepen als je klapte, maar niets hielp.

Bij pubers is het niet heel vreemd dat altijd alles ‘weg’ is. Gek genoeg herinner ik me nu achteraf dat ik altijd alles in die verschrikkelijke pestbende kon vinden, als er maar geen druk achter zat. In mijn hoofd zat een deurtje en als daar niets voorstond, zoals een gestresste moeder, dan wist ik waar ik alles kon vinden. In een puberbrein gebeurt al zoveel dat de tijd nemen en de rust vinden om ergens over na te denken essentieel is om ook echt iets te kunnen vinden of besluiten. Door de processen die in het brein plaatsvinden is er al zoveel impulsiviteit en chaos. En daarnaast, er zijn veel belangrijkere dingen om te doen of denken dan werken aan een opgeruimde leefomgeving.

Gelukkig zijn er ook andere benamingen voor slordige mensen, zoals creatief en intelligent. Ik ga er maar vanuit dan dat ik ten minste één van beide stickers verdien, want het opruimmodel is in mijn hoofd nooit verschenen. Ik dacht altijd dat het een zo’n gehypete fase zou zijn, zo een van “hoe ouder je wordt…” Maar dat is dus schijnbaar niet altijd het geval. Mijn ouders treft in ieder geval geen blaam, zij hebben mij meer dan een keer gewezen op het belang van opruimen en dan met name de bijkomstigheid dat je niet altijd alles kwijt bent.

Schrale troost, je leert er wel beter mee omgaan. Ben je bijvoorbeeld je sleutels altijd kwijt? Hang er dan een lang keycord en een aantal sleutelhangers aan. Heb je altijd de neiging alles op een hoop te gooien? Zorg dan dat je maar maximaal één warzone hebt. Gebruik standaard één tas die je overal mee naartoe neemt en ruim die tas meteen weer in als je een keer gewisseld hebt. Heb je een afspraak? Zorg dat een paar uur van te voren alle benodigdheden klaarliggen. Boodschappen? Ja, je hebt dat lijstje echt nodig en check vooraf ten minste 3 keer wat er wel of niet in je koelkast ligt aan de hand van wat je wil gaan koken. Kattenvoer of -grid, er zit altijd minder in de verpakking dan je denkt… Zoom af en toe uit de chaos en kijk met de klok mee of je omgeving nog klopt en dan kom je er wel.

Ook gezellig voor een lang en gelukkig leven als intelligent en creatief persoon: een partner die je af en toe, met een knipoog, vraagt of wat hij/zij nu weer gevonden heeft nog een bestemming heeft. Werkt goed als reminder dat je weer eens iets hebt laten slingeren en dat je toch weer eens wat bewuster moet zijn van je gedrag.

Things to keep in mind:

  • Rommelig is niet erg, als het maar schoon is.
  • Fysiek opruimen geeft ruimte en rust in je hoofd.
  • Als rommelkont heb je altijd eer van opruimwerk.

Veel liefs,

Sharon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *